Att rasta hunden med bilen.

Island vs. Sverige - ett miljöperspektiv.


När jag kom till Island berättade många glatt hur rent och fint deras land är, vattnet som är godast och här serveras därför världens bästa coca-cola i glasflaska. Islänningar är mycket berättigade att vara stolta över sitt vackra land, men är det inte dags att rensa upp bland skräpet och upplysa folk om vad miljöförstöring är nu?


Ekologiska varor i mathyllorna är så gott som lika med noll. Ingen ekomärkning finns av vare sig mjölk, kött, pasta eller några som helst basvaror i köket. I grönsaksdisken finns heller ingen ekomärkning och jag funderar över om tomater odlade på Island eller importerade från onämnt land är bäst för miljön...


Ungdomarnas dagliga aktivitet, efter fyllda 17, är att köra bil. Bara cruisa centrumgatan fram och tillbaka, sladda till ibland för att tjejerna (oftast killar som är chaufförer) ska skrika till och musiken ska dunka för att kunna höras in i mötande bil. Och så här kan de köra runt, i minst tre timmar. Gärna något längre tid på helgerna, med ett tillfälligt stopp på macken. Kanske skulle en ungdomsgård, ett kväll- och nattöppet café, en bio som visar film, busstrafik till närliggande städer eller en bar som öppnar innan midnatt vara ett bra alternativ för miljön? Eller en mysig runda i naturen där man kan gå ut och gå, med hunden till exempel? Det är inte ovanligt att se varken döda djur längst stranden eller bilar som kör fram och tillbaka med hunden springandes utanför.


Och om de nu måste köra bil så mycket (lokaltrafik är så gott som oexisterande) så borde de lära sig EcoDriving eller något om miljöbilar. I Reykjavik såg jag faktiskt en grön parkeringsplats för elbilar.


Fast kanske borde de i denna staden börja vid något så gammaldags och självklart som en återvinningsstation. För metall, papper, plats osv. Idag sorterar vi åtminstone papper, men plast och metall slängs sammans med matresterna rakt ut i soptunnan utanför huset.


Den 6 maj flyger jag hem igen. Rakt hem till ICA:s "I love ECO"- kampanj, till världsbutiker, miljöbilar och ett Karlstad som blivit Fairtrade city. Jag känner en grön chock kommer smyga sig på.//Marie


I'm clean now.

Snart, snart kommer jag hem till Sverige igen. Då ska jag minsann ha en ekologisk chokladprovning, för finns det något viktigare än att veta vilken ekologisk choklad som faktiskt är bäst?
Och självklart, vilken vit, vilken mörk och vilken mjölk är den bästa? Det ska jag ta reda på, och Therese?


Både Kii, Adili och Mint & Vintage uppdaterar med nya kläder, skor och accessoarer titt som tätt och eftersom Kii är den enda som har kategorin Nyinkommet gör det att man måste leta runt en del för att just hitta det nya.

Adili har dock äntligen fått in denna underbara T-shirten från Kuyichi, som jag tidigare bara hittat på Asos (jodå, söker man på "organic" hittar man sådana kläder där, från bland annat People Tree och Kuyichi) fast för män. Hade tänkt beställa den därifrån och fått en konstig ryggpassning, men om Adili nu är snälla och har kvar denna när jag har pengar så får jag den snygg och bra passning, hoppas jag på.image6

//Marie

ekologiskt och feministiskt...mensskydd

Aldrig trodde jag mensskydd skulle komma på tals här, inte heller kombon ekologiskt och feministiska mensskydd. Som den gröna ungdom jag är läser jag miljöpartiets "Nisse Hult" där de i senaste numret flaggar för menskoppen - ekologisk men också feministisk. Tamponger och bindor slängs i miljontals varje dag, 10 000 per kvinna under hela sin livstid. Flera hundra kilo plast och flera hundra kilo med blekt, besprutad bommul. Menskoppen byts var 10e år, gjord av silikon som dessutom kan återanvändas. Apoteket i Sverige säljer inte menskoppen. Varför? Jo, de är ett vinstdrivande företag och menskoppen skulle minska deras försäljning.
För de som inte vill använda menskopp finns det andra ekologiska alternativ. Kika in på www.ekohygien.se för att läsa mer.

/Therese


Eko-hund.

Jag gick in med en väldans massa energi för den här bloggen, för det finns ingen eko-inriktad blogg som uppdateras tillräckligt mycket. Och vad gör jag?
Hamnar bland de andra.

Jag antar att det är sånt som kallas livet.
Eller sådant som kallas energilöshet.


Av någon mycket märklig anledning får jag nyhetsbrev från Husse. Jag tycker inte alls om hundar. Kanske har de en konspiration för att få mig att ändra mina åsikter? I alla fall fick jag ett nyhetsbrev som jag öppnande, och ögnande igenom. Kanske kan detta mer intressera människor som tycker om hundar, tänkte jag. Och så tänkte jag på bloggen.

Husse kan man nu inhandla ekologiska produkter till sin hund. Såsom schampo och balsam, fästingdroppar och fodertillskott, samt en del andra produkter.Och aldrig trodde jag att jag skulle blogga om hundar.


//Marie

ekodesign

Rossling gör grymt snygga kläder som dessutom är ekologiska. Bilderna här nedan kommer från Rossling.se men är lånade från Modette.se. Säljs bland annat på www.tjallamalla.com (Stockholm) och www.umabazaar.com (Malmö). Det sistnämnda öppnar snart en webbutik med inriktning ekologiska och faitraide kläder. /Therese

image5


RSS 2.0