Miljövänliga naglar.

Jag fixar med mina naglar ungefär var femte dag. Då tar jag bort gammalt nagellack, filar och målar på nytt. Och visst kan man göra det någorlunda miljövänligt!


Depend har en miljövänlig nagellacksremover som funkar hur bra som helst. Naglarna känns bra efter det, inte sträva eller lite slitna som de lätt gör annars. Den använder jag och är hur nöjd som helst.

Något annat som man bör investera i är en glasfil. Den jag har kommer från Depend, och jag har haft min i cirka ett halvår och den fungerar fortfarande i topp. När man filat så sköljer man helt enkelt av glasfilen med varmt vatten och den är redo att användas nästa gång. Man slipper utgifter på att köpa nya nagelfilar och tar ett steg bort från slit och släng-kulturen.

Nagellack från Body Shop är miljövänligt, så där kan man köpa glans och fina färger till naglarna. Ett annat märke, som jag inte testat, är Sula, som tillverkar nagellack som tydligen ska gå att dra bort när man tröttnat på det. Jag undrar om det är för ett lager eller flera? 

Senare ska jag som Karlstadbo gå in på Ekolea och se vad de har för miljönvänligt nagellack, om de har det. Hoppas på det och en fin färg till helgen. Vad tros om skrikrosa? Ska på Mustasch på fredag och matcha rosa naglar med svart funkar väl alltid?

 

   



//Marie

 





Work and bike - the new type of vacation.

Jag på en helt fantastisk idé idag!
Så fantastiskt att jag inte förstår varför den inte redan finns. Och det kanske lite är problemet med mig, allt är fantastiskt bra i början och efter fem dagar övergår det i att något annat blir fantastiskt och det första glöms bort. Har hört att det är typiskt för mitt stjärntecken, så jag skyller på det.

Jag har alltid gillat att cykla. Kommer ihåg hur jag och min barndomsvän Emelie cyklade Bullaren runt när vi var mellan 10-15. Till badstranden, till macken för att äta glass, hem till middag, till badstranden igen och hem. Det blev några mil om dagen, ungefär.

En annan tanke jag haft genom åren är att åka på cykelsemester.
Och varför finns det inte då en organisation som har cykelkartor över alla de vägar i Sverige man får cykla på och bondgårdar som erbjuder mat och sovplats över en natt? Kanske mot sådär högst fem timmars arbete. Kan tänka mig att det finns mycket att göra mellan juni till augusti. Som mata djur, städa hos dem, mocka hos hästar, rensa i rabatter, bala hö, plocka bär eller varför inte hjälpa till att laga en bil (om man kan det).

Tänk om det skulle finnas ett nätverk för detta, helt gratis, där cykelsemstrande kan hitta telefonnummer och adress till bönder som är villiga att ta emot dem för högst fyra dagar. Man skulle kunna kontakta alla innan man åker och säkra plats, eller ordna det efter resans gång när man vet hur mycket man orkar cykla varje dag.

Nätverket skulle vara uppbyggt på ett liknande sätt som couchsurfing.


Eller finns detta redan och gått mig förbi? Eller ska vi ordna upp det här?
Som WWOOF, men lite annorlunda. Kanske kan de gå med på samarbete?


//Marie  ®


Ekologisk alkohol.

En gång utbildade jag mig till bartender i Grythyttan, och sedan dess får jag hem tidningen philipsonsöderberg. I detta nr skriver de om Bonterra, en ekologisk vingård i Kalifornien. De har frigående höns mellan vinrankorna, ser riktigt ut som en lantlig dröm, speciellt när jag kikade in på deras hemsida och såg en fågel flyga över gården, några får vid sidan och bin som svärmar. Alla en viktig hjälp i arbetet att framställa perfekta druvor och genom det slippa konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. De producerar vitt, rött och rosévin, ekologiskt sedan 1987.
Priset för en flaska ligger på Systembolaget runt 135 kr. Inte något jag som student kommer köpa den närmaste månaden, tror jag. Har någon prövat och vet om man ska kosta på sig det ändå till en mysmiddag?

Nu över till några billigare varianter.
Ekologiska nyheter på Systembolaget:

Tamburlaine Shiraz Cabernet Sauvignon

Ett australienskt rödvin som beskrivs ha en fruktig smak med inslag av svarta vinbär, peppar, kaffe, lakrits och vanilj. För 85 kr kan en flaska bli din att njuta av en regnig höstkväll.

Viña Falernia Syrah Cabernet Sauvignon
Ett rödvin från Chile. På systembolaget kan man läsa beskrivningen ”Fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, björnbär, färska örter, lakrits och muskot”. En flaska kostar 99 kr.

Pure Green Vodka

Ekologisk vodka från Frankrike som framställs av vete. Alkoholhalten ligger på 40% och priset för 700 ml är 239 kr. 

Snälleröds ekologiska snapsar
Även från Sverige kommer ekologiskt brännvin, i form av fem stycken småflaskor á 50 ml som blir dina för 109 kr.

Écusson Bio Brut

En fransk cider, till min stora glädje, finns också att åtnjuta. Den görs på äpplen och har en viss sötma. I Europa finns inga klara regler för ciderframställning och i Sverige är fritt fram att använda socker och färgämnen som tillsats. I Frankrike är det däremot endast tillåtet med jäst, äpple och valfri mängd päron, så socker och färgämnen är inte tillåtet. En flaska på 750 ml kostar 49 kr.

Baron Fuenté Galipettes Brut

Ett franskt mousserande vitt vin från Champagne. Beskrivs som torr och med mycket friskt och fruktig smak. Priset för 750 ml är 289 kr.

Delmas Brut 2005

Även detta en mousserande vitt vin från Frankrike, men dock inte från Champagne vilket drar ner priset och en flaska på 750 ml kostar 139 kr. Torrt med en fruktig smak.

Tips till dig som är intresserad av mat och dryck är följande bloggar:
Vinprojektet
Betraktelser från baren

De skrivs på en betydligt professionellare nivå än det jag nyss skrivit om dryck. Men jag är bara här för att guida er lite.


//Marie


Får på pizzan. Eller i kebaben.

Läser nyheten om pizzerian som hade får i källaren. Och lite får känslan att folk kommer gå som tokiga och fråga sig "What, är kött dött djur?!". Fast jag vet att ingen kommer fråga sig det.
Egentligen är det väl en ganska fin idé att ha slakten så nära köttförsäljningen.

Visst, självklart får inte köttproducenterna förvaras sådär nere i en källare med annat livsmedel, eller slaktavfall ligga öppet. Hanteringen får skötas bättre.
Men ändå känns det som.. Tänk en pizzeria med tillhörande slakteri, där alla lagar för renhållning och slakt skulle följas och djuren skulle bo i en ladugård med fribete. Skulle det inte vara bra? Eller skulle det kännas märkligt främmande att gå tillbaka till något så gammeldags? Eller finns det redan?


//Marie

En glad nyhet om dagen är bra för magen.

Det är fredag och nyheterna svämmar över i vanlig anda om EU, tyfoner, konkurser...

Kika då in här på Tillit! Endast positiva och glada nyheter, vilket kan behövas ibland. 




RSS 2.0