Miljömat.

Jag ramlade in på en sida där man kan räkna ut recept enligt miljö- och näringsvärdesynpunkt.

Jag knappade in ett ungefärligt recept jag pysslade ihop under påskhelgen och fick fram att det var inte så hemskt onyttigt.


Energi 95 kcal 625 - 875 kcal
Protein 6 g 19 - 38 g
E% protein 26 % 10 - 20 %
Fett 3 g 21 - 29 g
E% fett 30 % 25 - 33 %
Mättade fettsyror 2 g Max 9 g
E% mättat fett 19 % Max 11 %
Kolhydrater 10 g Min 84 g
E% kolhydrater 43 % Min 47 %
Fibrer 3 g Min 9 g
C-vitamin 39 mg Min 22 mg
Folat 94 mcg Min 120 mcg
Järn 1,1 mg Min 3,8 mg
Zink 1 mg Min 2,7 mgOch miljön blev såhär:


 Idag finns i butik inga riktigt miljövänliga tomater. De importerade ekologiska tomater som odlats på friland utgör bästa valet. Därefter kommer inhemska ekologiska tomater odlade i växthus värmda med fossilenergi. Mindre bra val är importerade konventionella tomater odlade på friland eller inhemska konventionella tomater odlade i växthus värmda med fossilenergi. Välj tomat helst mellan oktober-april som är den period då frilandsodlade medelhavstomater finns i butik.
Blomkål är ett bra miljöval, särskilt under juli-oktober då svensk färsk ekologisk blomkål finns att tillgå. Den frysta blomkålen är ofta importerad från Medelhavsområdet eller Holland. Blomkål odlas på friland. Frilandsodlade grönsaker kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.
Baljväxter är mycket resurssnåla att producera och därför ett bra mycket miljöval. Allra bäst är att välja svenska alternativ som gula ärter, bruna bönor eller torkade bondbönor.
Ostproduktion är energikrävande. För att göra ett kg ost åtgår ca 10 liter mjölk. Välj i första hand ekologisk ost.Fast jag fick en massa näringskommentarer. För lite zink, för mycket protein... kanske var inte receptet så nyttigt ändå? I vilket fall som helst var det mycket gott, och kommer senare här.

Nu ska jag räkna ut hur nyttigt kladdkaka är, egentligen.
//Marie

No more plastic bags.

Och med till exempel en fin väska från ecobtq kan man gå på något miljövänligare shoppingrunda.


image4//Marie

KappAhl gör sitt mot plastsamhället.

Egentligen var frågan jag sökte svar på när KappAhl kommer uppdatera sin eko-kollektion, eller skapa en helt ny, istället hittade jag ett pressmeddelande om att de som första klädkedja ska börja ta betalt för sina plastpåsar. I meddelandet nämns att pengarna de får in för plastpåsarna kommer skänkas till ett klimatneutraliserande miljöprojekt.

Det låter ju bra att pengarna går till något bättre om man nu vill ha en plastpåse. Varför inte direkt bara köpa sig en tygpåse som man kan använda igen och igen? Eller en stor väska?
Självklart vill KappAhl också det, så de vill ta fram en bag, helst i ekologisk bomull, som man kan använda mer än en gång.//Marie


rädda vår gammelskog!

Numera är det inte svårt att göra någonting för vår fina skog. I skrivande stund har jag precis räddat 2dm2 gammelskog. Inte mycket kan tyckas men ju fler vi är, ju mer pengar till att bevara skogen! Det räcker med ett klick, gratis och välgörande. Kan det bli bättre?

http://www.ettklickforskogen.se/
 
Och vill du göra mer kan du köpa ett träd eller handla i miljöshopen.

/Therese


Veganska skor.

Det tipsades om en mycket intressant artikel om veganska skor (antar att det var av författaren själv). Artikeln tipsar om några märken, olika företag och online-butiker samt beskriver lite kortfattat varför veganska skor är bätte.

Just nu befinner jag mig på Island och hörde talas om att man tillverkar skor av fisk här för till exempel skomärket Ecco. Nu är jag inte riktigt säker på den här källan och jag har inte sett det med egna ögon, inte än, och jag har aldrig hört talas om att man tillverkar skor av fisk. Tänkte undersöka lite mer om det närmare, under tiden, läs artikeln!

Själv ska jag gå och kolla in Simple Shoes där det tydligen ska finnas en manual för hur man gör sina egna skor, verkar intressant.
Sedan ska jag undersöka fiskhalten i skoindustrin, om jag hittar något om det alls.//Marie

SOS, 112, Efterlysning!

Ja, vi var ju två här. Men vart har Therese tagit vägen?

Efterlysning!
Blond flicka vid namn Therese efterlystes! Ses vanligen strosandes med efterlängtansfulla blickar mot skyltfönster, bosatt i mellersta Sverige.
Om ni ser henne hör av er här på bloggen, så jag kan hitta henne.


Nu ska jag kontrollera vad världen har haft för sig idag. Har det hänt något intressant?//Marie

Dagens tips.

Idag snubblade jag in på en sida som verkar ha en hel del intressanta böcker, främst om vegetarisk och veganskt och kanske inte är det så konstigt när hela sidan heter The Vegetarian Shop.

Väldigt mycket healthy, healthy och healthy kan man hitta om. Så är man intresserad av ett hälsosamt liv och sådan mat, så kanske man kan hitta något intressant. De har massa böcker om fisk och om varför man inte ska äta det, en kampanj som heter "Fishing for Facts", skulle vara intressant att beställa hem en liten bok om det.
De säljer också bland annat smink från Lavera.//Marie

Klädnad inför sifferbyte.

I juni fyller jag 20 år och de bästa presenterna får man från sig själv, eller?
Kanske inte helt sant, men när båda siffrorna ska bytas ut och bli helt nya tänker jag fira mig själv med något inköp. Kanske detta:
image3


Tee: Katharine Hamnett

Kjol: Lindex ECO

Skor: Naturalcollection
//Marie


Dagens dröm.

Nu drömmer jag mig bort till en sommarkväll, där jag har denna mycket söta klänning med svart kofta över, matchat med röda kinaskor. Är klänningen inte för söt?

Nu vet jag inte mycket om mått alls, så när jag läser om den på min favorit second hand Lily of the Valley vet jag faktiskt inte om den passar eller inte. Kanske inte. Men drömma kan man ju alltid?
Bilden är från Lily of the Valley.


image1


//Marie

Grattis Trollhättan!

Naturskyddsföreningen går idag ut med ett pressmeddelande där de sammanställt (efter enkäter) Sveriges 209 kommuners miljöarbete. Pressmeddelandet finner ni här.

Trollhättan kom alltså på första plats, men den kommunen som tycks ha gjort störst framsteg är Karlstad. Från en trettionde plats 2005 till en fjärde plats 2007.
Och varför jag väljer att uppmärksamma allt detta i denna blogg:

"De svenska kommunerna handlar för ca 150 miljarder varje år, de skulle kunna minska klimatpåverkan genom att använda upphandlingsredskapet bättre för att komma till rätta med konsumtionens klimatpåverkan, säger Emma Lindberg projektledare för klimatindex och klimathandläggare på Naturskyddsföreningen."


Konsumera mindre!
Och framförallt; konsumera bättre.


//Marie


H&M organic cotton.

H&M har även de sin egna kollektion av organiska kläder, mest för att hänga med i det nya gröna och medvetna modet kan jag tänka mig. Efterfrågan styr produktionen, och borde vi inte då efterfråga med eko-kläder?

Först så tänkte jag att det är mycket bra av H&M att satsa på organiskt, men när jag sedan kikar på kläderna blir jag mest bara besviken. Om jag inte vill se dyster ut med brunt och beigt, och rött som den enda livliga färgen, då måste jag vända mig till någon annan.

Eko-mode behöver inte alls vara tråkigt.


//Marie


Snyggt ekomode.

Att hitta bra butiker i verkligheten eller online som säljer ekologiska kläder är inte det lättaste, jag bestämde mig för att endast köpa ekologiska och second hand kläder, skor och accessoarer, det blev en massiv research efter vart jag nu kunde inhandla allt.

Den bästa butiken jag hittat är Adili som har mycket blandat; skor, kläder, hudvård och smycken bland annat. Man kan också läsa lite om de flesta märken som de säljer. Vissa saker är ganska dyra och för min plånbok bara där för att skådas, men det finns även läckerheter man kan längta efter och en dag få hem.


//Marie

Nu kör vi!

Nu sparkar jag igång den här bloggen. En kort presentation skulle nog vara på sin plats.

Bloggen drivs av Marie och Therese och ska handla om ekologist, faritrade och second hand. Inte bara om mode, kläder, skor och sådant, utan även om mat, en E-nummer guide är planerad samt en massa annat som kan tillkomma under kategorierna. Tipsa gärna här om det är något vi borde skriva om.


Tanken till denna bloggen är att fylla det hål som finns, då vi letat men inte kunnat upptäcka en bra och uppdaterad blogg just inom de områden som beskrivs ovan.


Så, nu kör vi helt enkelt!


//Marie.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0